Thursday, September 08, 2005

Merengue-mania


Het kan toeval zijn, maar tijdens de laatste weken zijn me veel leuke nieuwe merengues opgevallen. Eén en ander heeft te maken met de nieuwe CD's van oude rotten Eddy Herrera, Olga Tañón en Grupo Mania. Herrera heeft met Como Hago eindelijk nog eens een leuk dansbaar nummer op zijn nieuwe CD. Tañón's eerste single, Bandolero, was een groot succes maar had meer weg van een popliedje dan een merengue. Vete Vete gaat meer in de goede richting. En Grupo Mania (de voormalige band van Elvis Crespo, moesten jullie ze niet kennen) heeft een zalige CD geleverd, met als uitschieters La Peleona en Mere Pescao. Een andere merengue-band, Grupo Stars, heeft een single met exact dezelfde titel (Mere Pescao) die ook best OK is.

Maar ook de hitjes El Perro Ajeno (Rubby Perez), Dile A El (Tonny Tun Tun), en vooral het lekker snelle Dejalo Ahi (Banda Gorda) zullen nog menige dansvloer vullen de komende weken. En dan is er nog de merengue-reggaeton fusion van Milly Quezada en rapper Héctor El Bambino, genaamd La Mala Palabra - op zijn minst een interessant experiment.

(PS: "Eres Mere Pescao" kan trouwens ongeveer vertaald worden als 'Ge zijt percies ne vis', wat de ontstaansgeschiedenis van deze toch wel vreemde uitdrukking is kan je hier vanonder in het Spaans lezen.)

0 comments: