Monday, December 19, 2005

Ricardo Arjona en de Mojados


Begin deze maand is de nieuwe CD van de Guatemalteekse charmezanger Ricardo Arjona voorgesteld. Normaalgezien laat ik voor deze site dat type popsterren aan me voorbij gaan, omdat ze altijd dezelfde muziek maken en zich allemaal hetzelfde gedragen (macho resp. bimbo). Maar Arjona is een geval apart: hij heeft in zijn teksten altijd een sociaal engagement tentoon gespreid, in tegenstelling tot zijn ambtsgenoten (die liever over de zoveelste verloren liefde kwelen).

Zo staat er op "Adentro" (de CD) een duet met de Mexicaanse ranchera-groep Intocable (die dit jaar trouwens een hele resem Latin Grammy's gewonnen hebben). Het liedje heet "Mojado", wat zoveel betekent als "doorweekt". Zo worden de illegale latino-immigranten in de VS genoemd: ze zijn "doorweekt" de grens over gegaan, dus over de Rio Grande (tussen Mexico en de VS) en niet langs de douane.

Het liedje bekritiseert openlijk de nieuwe wetten rond migratie in de VS. (Naast de maatregelen vermeld in de link hiervoor (een hek en een verplichte registratie van werknemers voor alle bedrijven), zou het ook bijna onmogelijk worden voor illegalen om zich te naturaliseren.)

El mojado tiene ganas de secarse
El mojado está mojado por las lágrimas
que bota la nostalgia
El mojado, el indocumentado
Carga el bulto que el legal
no cargaría ni obligado

En kritiek op de VS kan alleen maar aangemoedigd worden!

Je kan het liedje beluisteren op de site van Arjona (doorklikken, links in het menu verschijnt "Mojado").

0 comments: