Monday, January 16, 2006

Reggaeton: wat brengt 2006?2005 was ongetwijfeld het jaar van de reggaeton, met de lang verhoopte internationale doorbraak van het genre. Dankzij monsterhits als Gasolina (Daddy Yankee) en La Tortura (Shakira) maakte de wereld kennis met de o zo typische beat, en werd het pad vereffend voor meer kwalitatieve artiesten. Onder andere Tego Calderón en Héctor El Father tekenden vorig jaar bij grote Amerikaanse labels, respectievelijk Atlantic en Island Def Jam. In reggaeton-thuisbasis Puerto Rico stampte iedere halve artiest een productiehuis uit de grond, wat mogelijkheden schiep voor de nieuwe generatie (Wisin y Yandel, Zion y Lennox, Yaga y Mackie).

En 2006 belooft alleen maar meer succes, met nieuwe CD's van alle big shots van het genre.

Don Omar heeft een woelig jaar achter de rug. Confrontaties met zowel de arm der wet als collega-rappers wierpen een schaduw over zijn weinige artistieke bezigheden. Maar dit voorjaar brengt hij zijn langverwachte tweede full-CD uit, getiteld "Myself". Collaboraties met onder andere Sean Paul en Ja Rule zijn al opgenomen.

Daddy Yankee profiteerde in 2005 nog volop van het succes van Barrio Fino (met oa. Gasolina). Dit jaar komt (waarschijnlijk tegelijk met Don Omar) een nieuwe CD uit, "El Cartel III". Nummers 1 en 2 kwamen ergens begin jaren '90 uit, toen reggaeton nog een subgenre voor straatschoffies was. Dit straatschoffie bezit nu wel een platina CD en enkele miljoenen dollars...

Tego Calderón is altijd al een speciaal geval geweest. Hij ziet eruit als een respectabele oude sonero, maar dan met een afro en gouden kettingen. Hij heeft het in zijn liedjes niet over guns & bitches, maar over armoede & onrechtvaardigheid. Hij maakt alleen maar reggaeton om te verkopen, want hiphop is zijn echte liefde. En toch is hij één van de populairste reggaeton-artiesten. Dit jaar komt "The Underdog" uit, en je kan al enkele liedjes beluisteren op zijn site, onder andere ééntje waarop The Game meerapt (in het Spaans!). Tego's recente contract met major Atlantic Records garandeert in ieder geval een uitgebreide exposure in de VS en Latijns Amerika.

Héctor El Bambino (of El Father tegenwoordig) heeft alleen nog maar succes gehad sinds hij geen duo meer vormt met Tito El Bambino. Zijn eigen label (Gold Star Music), een deal met Jay-Z, en drie platen op komst. "The Bad Boy" is zijn eerste soloplaat, "Godfather II" wordt een compilatie waarvan hij de productie op zich neemt, en samen met Jay-Z brengt hij de top van de reggaeton en de top van de Engelstalige hiphop samen op "Los Rompediscoteca - The Club Bangers".

Vier namen om te onthouden dit jaar. Laten we hopen dat er veel leuke feestliedjes uit voortkomen, en weinig agressief gescheld!

2 comments:

jeanluc said...

Ik dacht later dit jaar reggaeton is dood.

On elke CD heb je nu ook een reggaeton nummer zoals vroeger een ballade of zo. En die klinken steeds goed! Iedere latin hit is er ook met een reggaeton ritme te krijgen. Als ik spaans radio hoor, hoor je heel veel van dit ritme. En ze maken snell een hit en leggen ervoor een reggaeton ritme eronder.

jeanluc said...

'dit jaar' > in 2005