Wednesday, August 10, 2005

Antilliaanse Feesten Preview: Don Omar


Don Omar of William Omar Landrón is één van de meest populaire exponenten van de reggaeton, het relatieve jonge muziekgenre dat vanuit Puerto Rico stilaan de wereld aan het veroveren is. Hij groeide op in de barrio Villa Palmeras, een arme wijk van de puertoricaanse stad Carolina, en begon al vroeg poëzie en liedjes te schrijven. Zijn talent werd opgemerkt in de kerk, en Don Omar is zelfs vier jaar toegewijd priester geweest, voor hij de kerk de rug toekeerde (wat hij beschrijft in Aunque Te Fuiste).

Na zijn afscheid van de kerk vond hij zijn ding in de reggaeton. Een radicale koersverandering, aangezien de teksten toch meestal over vrouwen, seks en dansen gaan. Zijn carrière kwam goed van de grond toen hij in 2002 opgemerkt werd door Hector El Bambino, de betere helft van het bekende duo Hector y Tito. Hij mocht mee producen, later ook tracks schrijven, en zo kwam zijn grootste hit Dale Don Dale (video) tot stand. In 2003 verscheen zijn enige full-cd tot nog toe, The Last Don, wat hem meteen meerdere keren platina opleverde in de VS. Onder andere door Pobre Diabla (video) en andere meer sentimentele songs werd de de live-versie van de CD een groot succes.

Ook Dile is het vermelden waard, en je moet zeker eens luisteren naar Amor De Colegio (samen met Hector y Tito) waarin de typische tienerliefdes van over heel Latijns-Amerika heel goed beschreven worden.

Ondertussen heeft hij ook een verzamel-CD geproduced (Los Bandoleros, met de nieuwste single Donqueo), en werd zijn "Reggaeton Latino" één van de anthems van het genre. Kijk ook eens naar de controversiële video, waarin revolutionaire iconen uit de Latijns-Amerikaanse geschiedenis de revue passeren (onder andere ook Fidel Castro, wat de VS in het verkeerde keelgat schoot).

Zijn tour door Europa bracht hem eerder al naar Frankfurt en Zweden, deze zaterdag zal hij een ongetwijfeld spetterend concert geven op de (hopelijk zonovergoten) Antilliaanse Feesten. Wie nog geen tickets heeft, zal de volle pot moeten betalen aan de kassa: de voorverkoop is gisteren stopgezet.

0 comments: