Sunday, August 07, 2005

Antilliaanse Feesten Preview: Victor Manuelle


Zoals jullie misschien weten is salsa niet echt mijn ding. Dus ik heb wat opzoekwerk verricht om jullie iets te kunnen vertellen over de top-act op de Antilliaanse Feesten dit jaar...

Victor Manuelle is de hotste salsero van het moment. Zijn prefab look past misschien eerder bij een type als Enrique Iglesias, maar hij heeft zich op korte tijd opgewerkt tot één van dé namen van de nieuwe generatie salsa-zangers. Hij verstaat als geen ander de dubbelrol van de salsa: enerzijds als verheven kunstvorm, anderzijds als excuus om eens stevig met de kont te shaken. De puertoricaan begon zijn carrière begin jaren '90 onder de vleugels van de levende legende Gilberto Santa Rosa. Negen fantastische albums later blijft zijn ster rijzen aan het salsa-firmament, dankzij hits als Hay Que Poner El Alma, Pensamiento y Palabra en Mentiras. Zowel dit jaar als in 2003 werd hij genomineerd voor de Latin Grammy's, en de albums Victor Manuelle, A Pesar de Todo en Ironías werden met platina overladen.

Zijn laatste album, Travesía, werd geproduceerd door Emilio Estefan (echtgenoot van Gloria en drijvende kracht achter haar carrière), en is duidelijk op een groter publiek gericht. De singles Lloré Lloré (mijn favoriet) en Te Propongo werden dan ook superhits zonder weerga in Latijns-Amerika en de VS.

Net die "verbreding van het publiek" levert hem ook heel wat kritiek op. Te commercieel, te ver verwijderd van de roots van de echte salsa, ... Het thema van zijn liedjes is zonder uitzondering één of andere ideale latijnse schone, wat de muziek en het ritme regelmatig doet verzanden in kleffe ballads. En net als voor alle andere Latino supersterren primeert voor Victor Manuelle het imago, eerder dan de kwaliteit van zijn muziek.

Maar hij heeft een goeie live-reputatie, onder andere door zijn improvisaties on stage. Daarom ook de release van En Vivo Desde Carnegie Hall dit jaar, een opname van een concert in New York. De tour van Travesía heeft hem al de halve wereld rond gebracht, en komende vrijdag zal hij vast en zeker de Antilliaanse feesters in vuur en vlam zetten. Niet te missen!

0 comments: