Wednesday, August 31, 2005

MTV Video Music Awards

Dit jaar vonden de VMA plaats in Miami, en dat gaf MTV de gelegenheid om de aldaar aanwezige latino's eens goed te verwennen. Een nominatie voor Daddy Yankee (in de categorie "MTV2", wat dat ook mag wezen), Shakira en Alejandro Sanz die samen hun wereldhit La Tortura brachten, en een 'historische' reggaeton-meeting op het podium. Don Omar, Tego Calderón en Daddy Yankee mochten om beurten 20 seconden van hun grootste hit brengen, véél te weinig en dus allesbehalve historisch. Beyoncé, 50 Cent en consoorten keken verbaasd toe, en waren waarschijnlijk na twee minuten al vergeten wie ze net gezien hadden :)

Hoewel het belang van die 3 keer 20 seconden niet onderschat mag worden: de VMA worden over heel de Westerse wereld bekeken, en voor een groeiend genre als de reggaeton kan dat heel wat betekenen...

Show Videos...

Monday, August 29, 2005

Nieuwe Playlist


Nieuwe tropische deuntjes voor tijdens deze zwoele zomerdagen..

Nieuw:

  • Grupo Manía - La Peleona (Merengue)
    Een atypische merengue, maar een heel plezante.

  • El Gran Combo de Puerto Rico - Me Dejo En El Aire (Salsa)
    De levende legendes hebben weer een hit te pakken.

  • Burn It Up - R. Kelly ft. Wisin y Yandel (Reggeaton)
    De volgende stap in de verovering van Amerika. Spijtig dat de samenwerking met pedofiel R. Kelly moet zijn... anders wel een leuk nummer.

Oud:
  • Zion y Lennox - Don't Stop (Reggaeton)
    Ook zij proberen het een beetje in het Engels, en het resultaat mag gehoord worden.

  • Juanes - La Camisa Negra (Pop)
    Ondertussen ook in Europa te horen!

  • Kumbia Kings - Na Na Na (Mi Dulce Niña) (Cumbia)

  • Eddy Herrera - Como Hago (Merengue)

  • Tonny Tun Tun - Dile A El (Merengue)

Tot slot moet je Ella y Yo van Aventura en Don Omar eens beluisteren. Een verschrikkelijk slecht nummer (de schreeuwerig ruige stem van Don Omar past totaal niet bij het geblèt van Aventura), maar toch een grote hit door het feit dat twee van de grootste namen uit de latino-muziek erop samenwerken.

Show Videos...

Saturday, August 27, 2005

'La Camisa Negra' in Europa

La Camisa Negra, monsterhit van de Colombiaanse popzanger Juanes uit het album Mi Sangre, is nu ook in België te horen (nadat vorig jaar de hitjes 'Mala Gente' en 'La Paga' ook op Donna en consorten gedraaid werden). Mi Sangre is al een tijdje te koop op de Europese iTunes Music Store, en is genomineerd voor 3 Latino Grammy's. In Duitsland is het deze week zelfs het best verkochte album, en dat in het Spaans! (Waarschijnlijk omdat de helft van de Duitsers deze maand in Mallorca of Lloret de Mar zit).

Shakira heeft ondertussen de tweede single uit haar album Fijación Oral vol. 1 uitgebracht: No. Naast de Colombiaanse is ook de Argentijnse blueszanger Gustavo Cerati te horen - als je de kans ziet om iets van zijn solowerk te beluisteren, zeker doen!

Show Videos...

Thursday, August 18, 2005

Latino-muziek in het Engels?

Wat vinden jullie van de nieuwe trend om latino-muziek in het Engels te maken, opdat de platen beter zouden verkopen in Amerika? Voorbeelden: Shakira brengt dit najaar Oral Fixation vol. 2 volledig in het Engels uit; Daddy Yankee heeft al enkele nummers in het Spanglish; Zion & Lennox proberen op Don't Stop een paar verzen en Inglés.

Mag je het dan nog wel latino-muziek noemen? Is die verschrikkelijke Suavemente-remix van Paul Cless ft. dan ook latino-muziek, ondanks dat het in het Engels gezongen is?

Show Videos...

Monday, August 15, 2005

Nieuwe Playlist


Het is al eventjes geleden, dus hier een nieuwe playlist.

Nieuw:

  • Don Omar - Donqueo (Reggaeton)
    Een eervolle vermelding naar aanleiding van zijn fantastische optreden op de Antilliaanse Feesten.

  • Tonny Tun Tun - Dile A El (Merengue)
    Nogal typisch maar wel OK.

  • Eddy Herrera - Como Hago (Merengue)
    Eén van de grote namen van de merengue, die al een tijdje het spoor bijster was. Met deze heeft hij terug een kwaliteitsvolle hit te pakken.
Nog altijd goed:
  • Shakira ft. Alejandro Sanz - La Tortura (Reggaeton)
    Nog altijd bovenaan alle hitlijsten en elk halfuur op TV, de radio en de dansvloer.

  • Zion y Lennox - Don't Stop (Reggaeton)
    Na Daddy Yankee proberen zij het ook een beetje in het Engels, en het resultaat mag gehoord worden.

  • Juanes - La Camisa Negra (Pop)
    Juanes heeft een manier gevonden om met hetzelfde liedje telkens opnieuw een wereldhit te scoren :)

  • Kumbia Kings - Na Na Na (Mi Dulce Niña) (Cumbia)
    A.B. Quintanillia (broer van de verdwenen Reina de la Cumbia Selena) laat jong talent aan het woord.

  • N'Klabe - I Love Salsa (Salsa)
    Een ode aan de grote namen van de salsa.

Show Videos...

Antilliaanse Feesten Review


Het weer was gelukkig geen domper op de feestvreugde. De afwezigheid van Joe Arroyo (visumproblemen) spijtig genoeg wel.. Mijn persoonlijk hoogtepunt was Don Omar: ik verwachtte een ongeïnspireerd afhaspelen van zijn hits, maar we kregen een verbazingwekkende show, waardig om de reggaeton te vertegenwoordigen in het buitenland. Het optreden was gewoon áf. Victor Manuelle heb ik enkel vanop afstand gehoord, dus daar kan ik niks over zeggen. Johnny Pacheco was eveneens fantastisch en ondanks zijn (hun) leeftijd nog in goeie vorm. Rikarena was een ander hoogtepunt, ook dankzij hun dans'wedstrijd' met het publiek ;)

Wat is voor jullie het hoogtepunt geweest? Schrijf het in de comments!

Show Videos...

Wednesday, August 10, 2005

Antilliaanse Feesten Preview: Don Omar


Don Omar of William Omar Landrón is één van de meest populaire exponenten van de reggaeton, het relatieve jonge muziekgenre dat vanuit Puerto Rico stilaan de wereld aan het veroveren is. Hij groeide op in de barrio Villa Palmeras, een arme wijk van de puertoricaanse stad Carolina, en begon al vroeg poëzie en liedjes te schrijven. Zijn talent werd opgemerkt in de kerk, en Don Omar is zelfs vier jaar toegewijd priester geweest, voor hij de kerk de rug toekeerde (wat hij beschrijft in Aunque Te Fuiste).

Na zijn afscheid van de kerk vond hij zijn ding in de reggaeton. Een radicale koersverandering, aangezien de teksten toch meestal over vrouwen, seks en dansen gaan. Zijn carrière kwam goed van de grond toen hij in 2002 opgemerkt werd door Hector El Bambino, de betere helft van het bekende duo Hector y Tito. Hij mocht mee producen, later ook tracks schrijven, en zo kwam zijn grootste hit Dale Don Dale (video) tot stand. In 2003 verscheen zijn enige full-cd tot nog toe, The Last Don, wat hem meteen meerdere keren platina opleverde in de VS. Onder andere door Pobre Diabla (video) en andere meer sentimentele songs werd de de live-versie van de CD een groot succes.

Ook Dile is het vermelden waard, en je moet zeker eens luisteren naar Amor De Colegio (samen met Hector y Tito) waarin de typische tienerliefdes van over heel Latijns-Amerika heel goed beschreven worden.

Ondertussen heeft hij ook een verzamel-CD geproduced (Los Bandoleros, met de nieuwste single Donqueo), en werd zijn "Reggaeton Latino" één van de anthems van het genre. Kijk ook eens naar de controversiële video, waarin revolutionaire iconen uit de Latijns-Amerikaanse geschiedenis de revue passeren (onder andere ook Fidel Castro, wat de VS in het verkeerde keelgat schoot).

Zijn tour door Europa bracht hem eerder al naar Frankfurt en Zweden, deze zaterdag zal hij een ongetwijfeld spetterend concert geven op de (hopelijk zonovergoten) Antilliaanse Feesten. Wie nog geen tickets heeft, zal de volle pot moeten betalen aan de kassa: de voorverkoop is gisteren stopgezet.

Show Videos...

Monday, August 08, 2005

Ibrahim Ferrer overleden

Ibrahim Ferrer, legendarisch sonero en deel van de wereldberoemde Buena Vista Social Club, is eergisteren 6 augustus op 78-jarige leeftijd overleden in Havana. De wereld verliest een groot talent met hem, maar ik ben er zeker van dat zijn muziek nog vele decennia gespeeld en bewonderd zal worden. Hij zong al heel zijn leven, maar werd tien jaar geleden bekend met de Buena Vista Social Club, waarin Ry Cooder enkele oude Cubaanse talenten verenigde, en zo de wereld veroverde. In de gelijknamige film van Wim Wenders kwam hij naar voren als een timide, uiterst aimabele levensgenieter. Later verschenen twee succesvolle solo-albums, 'Ibrahim Ferrer' en 'Buenos Hermanos', waarmee hij de wereld rond toerde - ook in België, en vorige maand nog in Nederland.

Een groot verlies. Que descanse en paz.

Show Videos...

Sunday, August 07, 2005

Antilliaanse Feesten Preview: Victor Manuelle


Zoals jullie misschien weten is salsa niet echt mijn ding. Dus ik heb wat opzoekwerk verricht om jullie iets te kunnen vertellen over de top-act op de Antilliaanse Feesten dit jaar...

Victor Manuelle is de hotste salsero van het moment. Zijn prefab look past misschien eerder bij een type als Enrique Iglesias, maar hij heeft zich op korte tijd opgewerkt tot één van dé namen van de nieuwe generatie salsa-zangers. Hij verstaat als geen ander de dubbelrol van de salsa: enerzijds als verheven kunstvorm, anderzijds als excuus om eens stevig met de kont te shaken. De puertoricaan begon zijn carrière begin jaren '90 onder de vleugels van de levende legende Gilberto Santa Rosa. Negen fantastische albums later blijft zijn ster rijzen aan het salsa-firmament, dankzij hits als Hay Que Poner El Alma, Pensamiento y Palabra en Mentiras. Zowel dit jaar als in 2003 werd hij genomineerd voor de Latin Grammy's, en de albums Victor Manuelle, A Pesar de Todo en Ironías werden met platina overladen.

Zijn laatste album, Travesía, werd geproduceerd door Emilio Estefan (echtgenoot van Gloria en drijvende kracht achter haar carrière), en is duidelijk op een groter publiek gericht. De singles Lloré Lloré (mijn favoriet) en Te Propongo werden dan ook superhits zonder weerga in Latijns-Amerika en de VS.

Net die "verbreding van het publiek" levert hem ook heel wat kritiek op. Te commercieel, te ver verwijderd van de roots van de echte salsa, ... Het thema van zijn liedjes is zonder uitzondering één of andere ideale latijnse schone, wat de muziek en het ritme regelmatig doet verzanden in kleffe ballads. En net als voor alle andere Latino supersterren primeert voor Victor Manuelle het imago, eerder dan de kwaliteit van zijn muziek.

Maar hij heeft een goeie live-reputatie, onder andere door zijn improvisaties on stage. Daarom ook de release van En Vivo Desde Carnegie Hall dit jaar, een opname van een concert in New York. De tour van Travesía heeft hem al de halve wereld rond gebracht, en komende vrijdag zal hij vast en zeker de Antilliaanse feesters in vuur en vlam zetten. Niet te missen!

Show Videos...

Friday, August 05, 2005

Reggaeton te sexy voor Vlaanderen?

In De Morgen van donderdag 4 augustus (gisteren) stond op de voorpagina van Bis een goed artikel over de reggaeton-hype, die stilaan ook in België te voelen is. Als je de kans krijgt om het te lezen, zeker doen! (Dank aan porteno)

Show Videos...