Thursday, June 23, 2005

Chavez Ravine en Rancheros


Ry Cooder heeft weer een bende bejaarde muzikale genieën bij elkaar gebracht, op zoek naar hun roots. Deze keer gebeurde dat niet in Cuba (waar hij de legendarische muzikanten van de Buena Vista Social Club vond), maar in Los Angeles, waar de Spaanstalige immigranten van Chavez Ravine moesten wijken voor een voetbalstadion. Op de plaat wordt de geschiedenis van de wijk bezongen, door muzikanten die het platgooien ervan nog hebben meegemaakt. Dat kan niet gezegd worden van de release van de plaat - twee tachtigers hebben de geest gegeven voor de plaat twee weken geleden in de winkels kwam. Je zou Chavez Ravine ook een postume ode aan hen kunnen noemen, maar het is vooral een conceptplaat over de onderdrukking van de Spaanstaligen in Amerika.

Het interessante aan de platen van Ry Cooder is dat hij telkens onbekende of lang vergeten muziekgenres een heel nieuw leven inblaast. Ik viel van mijn stoel toen ik op Chavez Ravine zowaar twee echte rancheras - of corridos - hoorde (Corrido de Boxeo en Ejercito Militar). Rancheras zou je niet meteen associeren met Mexico de eerste keer je ze hoort - eerder met de polka of Amerikaanse cowboys. Maar het is daar dat het genre ontstaan is, en het populairst blijft: in de woestijnsteden van Noord-Mexico en de Verenigde Staten zijn rancheras de onbetwistbare top.

Een paar namen: Pesado, Los Alacranes De Durango, Bronco, Vicente Fernandez, en vooral: Los Tigres Del Norte. Zij maken de immens populaire narcocorridos, rancheras over drugssmokkelaars, illegale grensovergangen, machismo en ouderwetse duels overgoten met liters tequila. De adepten van Los Tigres zijn dan ook macho to the bone, en lopen rond met cowboyhoed, slangenleren botten en een pistool aan elke heup. En ze menen het.

Het ritme en de melodieën van rancheras zijn heel erg eentonig, maar heel gemakkelijk na te spelen op gitaar - wat door de duizenden mariachis in Mexico en omstreken dan ook gretig gedaan wordt. Evergreens als El Rey, "La Mesa Del Rincon" en "Mi Fantasia" worden doorheen heel het continent luid meegebruld.

De ranchera is een stukje Latijns-Amerikaanse cultuur dat nog ontdekt moet worden door het Noorden, ze vertegenwoordigen de emoties van miljoenen latinos. Misschien gaat de ontdekking een beetje sneller danzij Ry Cooder...

3 comments:

jeanluc said...

Ry Cooder ontdeckt waar miljoenen naar luisteren...

Ik herinnerde me tijdens ik je leuke story las aan de mooie hit El Ultimo Adios van Paulina Rubio.
http://www.walmart.com/catalog/product.gsp?product_id=834627

Chapín said...

bedankt voor de link ;) weet je of het nummer een cover is van een bestaande ranchera, of heeft Paulina Rubio het zelf geschreven?

jeanluc said...

Nee, geen idee.
Ik heb die plaat niet. Ik ken het alleen uit het spaans radio. Zomig staat zoiets op die veelen lyric sites.

http://www.lyricsdepot.com/paulina-rubio/el-ultimo-adios.html