Wednesday, June 08, 2005

De Suavemente Remix: verkrachting of goede zaak?

Suavemente van Paul Cless ft. Brixx wordt dezer dagen grijs gedraaid op Donna en aanverwanten. Het doet mij echt pijn om de merengue-klassieker van Elvis Crespo op zo'n manier te moeten horen, met een verschrikkelijk Amerikaans accent en een debiliserende beat. Een prachtig nummer wordt zo genadeloos verkracht. Zal deze generatie zich alleen nog dit flauwe zomerhitje kunnen herinneren? In Café Local werd op donderdagavond meestal wel eens de originele "Suavemente" gedraaid, maar sinds een maand moeten we het stellen met de Amerikaanse doorslag ervan. Zelfs als beltoon is alleen de versie van Paul Cless te downloaden...

Maar misschien is het ook een goede zaak, zoals met elke cover gaan de meesten wel eens op zoek naar het origineel. Zo staat in de iTunes Music Store dankzij Paul Cless ook Elvis Crespo terug in de top-10 van meest gedownloade latino's. We kunnen alleen maar hopen dat hierdoor meer mensen échte latino-muziek ontdekken ;)

Ondertussen kan je maar één ding doen: Elvis Crespo steunen door zijn albums te kopen ;) Bij iTunes of Free Record Shop.

(P.S: het is blijkbaar een rage onder merengue-artiesten om zich tot evangelische sekten te bekeren - na Juan Luis Guerra (zie hieronder) lees ik hier (in het Spaans) dat ook Crespo zich heeft laten vangen. Dankzij de 'goeie' raad van zijn pastoor heeft hij onder andere het fantastische "La Cerveza" uit zijn repertorium geschrapt - evangelische christenen mogen namelijk niet drinken...)

2 comments:

Porteño said...

Vreselijk, latinos en liefhebbers van Latino muziek ter wereld kom in opstand tegen deze verkrachting!!! Hoe komt het toch dat het mij niet verbaast dat het weer eens een Noord-Amerikaan is die een andere cultuurvorm moet verneuken, want dat is echt het woord ervoor. Gelukkig kan je nog genieten van zijn clip met het geluid af. Porteños de corazon kunnen de danseressen wel apprecieren... Alhoewel je moet er geen porteño voor zijn...

Clignotant said...

Maar ja.
Crespo zelfs heeft slechtere Remixes daarvan gemaakt. Alles wat deze titel goed maakt was erin niet meer te horen.