Wednesday, June 01, 2005

Waar kan je latino-muziek vinden?

In West-Europa is het, ondanks de toenemende internationalisering van de muziekindustrie, niet gemakkelijk om specifieke genremuziek van andere landen te vinden. In mainstream-winkels liggen alleen de dure gecommercialiseerde CD's (denk aan Buena Vista Social Club, Juanes, Shakira) en een paar zwakke compilaties. Een eenzame uitzondering is de voortreffelijke Bam Bam Music Store in Antwerpen, met een catalogus om U tegen te zeggen (je kan ook online kopen met wereldwijde verzending!).

Ook het aanbod van online muziekwinkels is nog niet uitgebreid genoeg om een echt betrouwbare bron te vormen. De twee grootsten, Free Record Shop en de iTunes Music Store van Apple (iTunes kan je hier downloaden) hebben wel de meest bekende artiesten. Je vindt er de zomerhitjes van dit en vorig jaar (Shakira, Daddy Yankee, Papi Sanchez, Aventura), tientallen latijnsamerikaanse crooners als Enrique Iglesias, Alejandro Sanz, Alex Ubago, enzovoort; maar ook een paar leuke rockgroepjes (La Ley, Amaral, Jaguares en natuurlijk Man�a) en zelfs de meer bekende merengueros en salseros (Elvis Crespo, Toñ�o Rosario, Juan Luis Guerra, Celia Cruz, Victor Manuelle, Fruko y Sus Tesos, Sonora Carruseles, Tito Nieves). Voor een compleet overzicht van de latino-artiesten op Free Record Shop en iTunes kan je hier terecht.

Maar als je goede, niet-commerci�le latijnsamerikaanse muziek wil horen, moet je in Latijns Amerika zoeken. Webradio's gooien 24 uur per dag de heetste hits in de ether, op de roddelpagina's van portaalsites als Terra kom je alles te weten over populaire artiesten, met een beetje zoeken vind je zelf allerhande videoclips.
TvRadioWorld is d� bron voor adressen van radios uit heel Latijns Amerika die ook online uitzenden. Batanga biedt webradios aan per genre, en er zijn nog duizenden kleine webradios op sites als ShoutCast en Live365 te vinden.
Een zender die er tussenuit springt is het Guatemalteekse Yo Si� Sideral, die in hun pop-top 20 de volledige MP3's van alle nummers beschikbaar stellen.

Gezien de reggaeton-hype die de Verenigde Staten overspoelt dezer dagen is het ook niet verwonderlijk dat er tientallen nieuwe sites over opduiken. Perreo Radio biedt 24 uur per dag reggeaton-radio en -videoclips. Themasites als Mundo Reggeaton en ReggaetOnline schieten als paddestoelen uit de grond.

En dan is er tenslotte nog de snelste manier om aan muziek te geraken: de illegale weg. Dat is namelijk degene die ze in Latijns Amerika zelf gebruiken - 95% van de bevolking koopt zijn CD's op straat aan 1 euro. Op de grote peer-to-peer netwerken kan je alles vinden, van de grote popsterren tot onbekende merengue t�pico, van Mexicaanse cowboymuziek tot Chileense techno. Alleen blijft het natuurlijk wel illegaal, en zorg je er mee voor dat veelbelovende nieuwe artiesten niet aan de bak komen door hun liedjes illegaal te downloaden. In Guatemala, waar ik een jaar gewoond heb, wijken alle jonge rockgroepjes uit naar Mexico, omdat daar een (iets) meer gefortuneerd publiek is dat hun CD's gewoon in de winkel koopt - en zelfs dan blijft het moeilijk.

0 comments: