Monday, October 10, 2005

Latino Rock

Met al dat goeds aan merengue de laatste weken zou je bijna vergeten dat latino's ook niet-tropische muziek maken. In de Latijns-Amerikaanse steden is de rock latino veel populairder dan salsa of bachata. Talloze jonge groepjes volgen het voorbeeld van hun helden Maná, Rata Blanca, La Ley, Jaguares of Café Tacuba in hun muziek, en treden op in cafés met open podia. Ondanks het feit dat Spaans niet echt een goeie taal is om rock te zingen, levert hun arbeid dikwijls pareltjes van songs op. Het is onmogelijk uit een traditie van meerdere decennia de mooiste liedjes uit te pikken, dus ik beperk mij tot wat hot is op dit moment.

Een paar weken geleden stond een liedje van Guatemalteekse rockgroep Viento en Contra in de playlist: Mañana Seca. Een typevoorbeeld van jong groepje dat het probeert te maken in de harde muziekbusiness. De Argentijnen van Rata Blanca daarentegen zijn veteranen in de rockmuziek. Hun nieuwste Aún Estás En Mis Sueños is een echte Rata Blanca-song. Ook Mexicanan Maná draaien al eventjes mee (en zijn nog steeds waanzinnig populair). Angel de Amor en Mariposa Traicionera zijn twee van hun grootste hits. Voor het iets hardere werk moeten we bij meer obscure groepjes gaan kijken, bijvoorbeeld Panda. Metal is hun ding, zie Cita En El Quirófano. Ook subgenres als ska zijn vertegenwoordigd: Malacates Trebol Shop met Dolor. Maar de echte juweeltjes zijn de rustigere nummers, zoals A Veces Vuelvo van Catupecu Machu (te horen op de site) of El Fantasma van Arbol - beiden uit rockland Argentinië.

Het mooiste aan de latino rock zijn de groepsnamen. Een selectie: Bohemia Suburbana, Catupecu Machu, Enanitos Verdes, La Quinta Estación, Viento en Contra, Café Quijano, Marea Negra, Heroes del Silencio, Jarabe de Palo... ze klinken allemaal even poëtisch en veelbelovend :) Meer info over Spaanstalige rock op PuroRock.com.

0 comments: